Ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

  • wyświetlono: 5104 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

To ciasto jest dość popularne, pełno go na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się i ja, żeby je przygotować, zmniejszyłam ilość cukru i oleju w cieście. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć szpinaku. Bardzo polecam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 180min

Składniki

Ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
1 zielona galaretka ( dowolny smak )
250 ml gorącej wody ( do galaretki )

Dodatkowo:
ziarenka granatu do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

  • 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  • 3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.
  • 4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
  • 5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
  • 6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakitortCiastoszpinakDeserWielkanocpodwieczorekze szpinakiemna świąteczny stółciasto na Wielkanocwarzywne ciastoleśny mechprzepis_miesiąca1000zielony tortprzepis_z_olejem_rzepakowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

leśny mech, runo leśne

Dodane przez: bpuzio

Ciasto leśny mech

tak wiele osób robi to ciasto postanowiłam...

image-0rghus4

Dodane przez: izaa_a

Ciasto Leśny mech

do tego ciasta przymierzałam się...

Dynia w leśnym mchu

Dodane przez: benka

Ciasto leśny mech z dynią

Ciasto leśny mech w nowej odsłonie...

s

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto Leśny mech bezglutenowe

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone...

Leśny mech

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Leśny Mech

Ciacho ze szpinakiem, przepis dostałam...

Ciasto Leśny mech

Dodane przez: Ola1984

Ciasto Leśny mech

Leśny mech, to ciasto, które nie...