REKLAMA

Ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

wyświetlono: 5403 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

To ciasto jest dość popularne, pełno go na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się i ja, żeby je przygotować, zmniejszyłam ilość cukru i oleju w cieście. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć szpinaku. Bardzo polecam:)

opublikowany: 26.02.2017
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:
    2 śmietany typu ,,Śnieżka''
    400 ml zimnego mleka
    2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
    100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
    1 zielona galaretka ( dowolny smak )
    250 ml gorącej wody ( do galaretki )

    Dodatkowo:
    ziarenka granatu do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Jak zrobić Ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  • 3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.
  • 4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
  • 5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
  • 6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE