REKLAMA

Leśny mech - ciasto ze szpinakiem

wyświetlono: 709 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

"Leśny mech", to ciasto o niecodziennym wyglądzie. Wyrazisty zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Ułożone na nim czerwone owoce mocno kontrastują z zielenią ciasta. Jest nie tylko ładne, ale też smaczne.
"Leśny mech" przypomina tort. Jest nasączony i przełożony kremem z bitej śmietany.

opublikowany: 25.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • • ciasto
    50 dag mąki krupczatki
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    35 dag świeżego szpinaku
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z połowy cytryny
    aromat wanilinowy
    • krem
    500 ml śmietany kremówki 30%
    łyżka cukru pudru
    1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 łyżeczki żelatyny
    ok. 50 ml wrzątku
    • do nasączenia
    1/4 szklanki słabej herbaty
    łyżeczka cukru
    sok z połowy cytryny
    • dodatkowo
    czerwone owoce ( truskawki, poziomki, pestki granatu)
    fioletowe owoce (aronia, borówki lub jagody)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i tniemy jak najdrobniej w malakserze na najwyższych obrotach.
    Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i miksujemy. Dokładamy szpinak, sok z cytryny, aromat. Wszystko miksujemy.
    Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką.
    Wlewamy ciasto do okrągłej formy posmarowanej margaryną i umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
    "Leśny mech" pieczemy przez 60 minut w temperaturze 175°C.

    Przygotowujemy krem. Rozpuszczamy żelatynę.
    Miksujemy kremówkę na gęsto, a pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dolewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.

    Odcinamy górną część ciasta (ok.1/3).
    Dół ciasta nasączamy osłodzoną herbatą z dodatkiem soku z cytryny. Nakładamy krem. Krem posypujemy pokruszoną górną częścią ciasta.

    Na "leśnym mchu" układy owoce i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.

Porady

Do ciasta użyłam świeżego szpinaku pociętego na drobno w malakserze ustawionym na najwyższą prędkość.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE