Leśny kopczyk

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zachwyć rodzinę i znajomych tym ciastem... i od razu szykuj przepis bo 90% kobiet które zostaną nim poczęstowane o niego zapyta;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku w brykiecie
    1 1/3 szkl. cukru
    1 1/3 szkl. oleju
    2 szkl. mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3jajka
    300 ml. śmietany 30%
    2 śmietan fixy
    cukier wanilinowy
    pestki granata na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Torty Desery

Leśny kopczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak odsączamy z wody.
    Miksujemy jajka z cukrem i powoli wlewamy olej w dalszym ciągu mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy masa będzie ujednolicona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortowej formy , pieczemy ok. 1 h. w temp. 180 °C.
    Czekamy aż przestygnie i delikatnie obcinamy nożem wierzch ciasta, to co zostanie rozkruszamy w palcach na "wiórki".
    Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i ewentualnie cukrem pudrem.
    Na powstały biszkopt wyłożyć ubitą pianę, posypać wiórkami wcześniej skruszonego ciasta i dekorujemy pestkami granata .

Porady

Polecam kupić szpinak z nieco wyższej półki cenowej gdyż będzie on w cieście miał bardziej intensywny,zielony kolor i po przekrojeniu ciasta będzie bardziej efektowny niż ten najtańszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować