Bułeczki leśne ślimaczki drożdżowe

0 (0 ocen)

Mięciutkie i puszyste bułeczki z jagodami i borówkami, polane delikatnym lukrem cytrynowym. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mleka 3.2%
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    2 jajka
    50g drożdży
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    50g masła
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek
    3 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki wody przegotowanej, letniej
    sok z 1/2 cytryny

    Ponadto:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Drożdżówka Desery Roladki

Bułeczki leśne ślimaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli nawet jest lekko klejące, to nie podsypujemy mąką, by drożdżówki były bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia, najlepiej pod bawełnianym przykryciem.
  • Wałkujemy ciasto i nakładamy nadzienie 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm.
    Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto.
  • Ślimaki drożdżowe 3. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min.
    Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki.

Porady

Mąka, jajka oraz jogurt powinny mieć temp pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Jagody Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować