LENIWE PEŁNOZIARNISTE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Propozycja obiadu węglowodanowego na słodko. Idealna na I fazę Metody Montignac. Lekkie kluski leniwe z sosem z mrożonych truskawek.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • LENIWE::
    - biały ser chudy: 25 dekagramów
    - białko jajka: 2 sztuki
    - mąka orkiszowa pełnoziarnista: 4 łyżki
    - sól do smaku: 1 sztuka
    - mąka do podsypania: 1 sztuka
    SOS::
    - truskawki (świeże lub mrożone): 25 dekagramów
    - jogurt naturalny niskotłuszczowy (bez cukru): 1 szklanka
    - fruktoza do smaku (opcjonalnie): 1 sztuka
    - listki mięty do dekoracji: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leniwe pełnoziarniste z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przecisnąć przez praskę, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.

    Do sera dodać mąkę, pianę z białek, wymieszać łyżką. Stolnicę dość mocno podsypać mąką, wyłożyć ciasto. Uformować wałek, kroić ukośne kluseczki.

    Kłaść na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.
  • Leniwe pełnoziarniste z sosem truskawkowym 2. Składniki sosu zmiksować.

    Podawać z ugotowanymi kluskami. Można udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować