kluski leniwe z sosem truskawkowym i miętą

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

słodki i lekki obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    1kg mąki
    1 jajko

    sos truskawkowy:
    1/2kg truskawek
    szklanka cukru
    kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Kluski leniwe z sosem truskawkowym i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy już będą ugotowane odcedzamy i dobrze ugniatamy, zostawiamy aby wystygły
  • 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy lekko przestudzone ziemniaki i jajko, razem zagniatamy
  • 3. Ciasto dzielimy na części i formujemy w cienkie wałeczki, kroimy na skos na mniejsze kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną do wierzchu
  • 4. Umyte truskawki miksujemy z kilkoma listkami mięty, na koniec wstawiamy na gaz i lekko podgrzewamy z cukrem.
  • 5. Kluski wykładamy na talerz i polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy listkiem mięty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować