Kluski leniwe z sosem truskawkowym

4.51 (156 ocen)

Idealne na bezmięsny, piątkowy obiad na słodko. Pyszne i delikatne kluseczki twarogowe z sosem na bazie świeżych truskawek, jogurtu i śmietany. Pokochają je dzieci i dorośli.

Składniki:

  • Kluski:
    -300 g tłustego twarogu
    -3 ugotowane i obrane ziemniaki
    -1 jajko
    -1,5 łyżki mąki pszennej
    -1,5 łyżeczki cukru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -szczypta soli

    Sos:
    -40 dag truskawek
    -3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    -1/2 szklanki śmietany 12%
    -ewentualnie cukier do dosłodzenia
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Kluski leniwe z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
  • 2. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ziemniaki i pozostałe składniki klusek. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli lepi się do rąk, dosypujemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Ciasto dzielimy na 3 części.
  • 3. Z ciasta na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki. Kroimy ukośnie ok 2 cm kawałki, spłaszczamy je palcem. Kluski wrzucamy partiami do gotującej się wody i gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • 4. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem na "papkę". Dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Sosem polewamy ugotowane, ciepłe kluski. Podajemy od razu. Smacznego!

Porady

Cukier w kluskach zastąpiłam ksylitolem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować