Leczo z fasolką szparagową

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie jarskie danie jednogarnkowe na lato w pełni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (ok. 700 g)
    200 g żółtej fasolki szparagowej
    1 średnia cebula
    1 kostka tofu (180 g)
    1 puszka pomidorów
    olej do smażenia
    pół łyżeczki ostrej papryki
    łyżeczka wędzonej papryki
    sól, pieprz

    do podania: natka pietruszki, czarnuszka
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Leczo z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Pokrojoną cebulkę dodać do garnka i smażyć na małym ogniu przez 3–4 minuty, czyli do momentu, aż zrobi się złota i słodka.
  • 2. Cukinię pokroić w kostkę lub w plasterki o grubości ok. 1 cm. Do cebulki dodać cukinię i podsmażyć przez 5 minut do lekkiego zarumienienia. W tym czasie fasolkę oczyścić, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka z ok. 200 ml wody (3/4 szklanki). Gotować pod przykryciem jeszcze przez 10-12 minut do momentu, kiedy fasolka będzie miękka.
  • 3. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Na koniec dodać tofu pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 2-3 minuty.
  • 4. Podawać z kaszą (świetnie smakuje z kaszą gryczaną), można również posypać natką pietruszki i ziarnami, np. czarnuszką, pestkami dyni słonecznika.

Porady

Oczywiście można użyć świeżych pomidorów, zamiast pomidorów w puszce - zwłaszcza w sezonie pomidorowym. Tofu można zastąpić ugotowaną soczewicą albo cieciorką. Warto kontrolować miękkość warzyw wg własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa żółta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować