Tym razem przygotowałam leczo z dodatkiem fasolki szparagowej zamiast cukinii. Okazało się, że ta wersja smakowała wszystkim nawet bardziej niż tradycyjna :)
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g fasolki szparagowej zielonej
700 g kiełbasy (np. podwawelska)
2 cebule
1,5 strąka czerwonej papryki
2 puszki pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
sól
oregano
ostra papryka mielona
posiekana zielona pietruszka
Leczo z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy strączki na połowy. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w paski. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki.
2.W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kiełbasę, podsmażamy, dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wkładamy fasolkę, mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy pomidory i paprykę, doprawiamy solą, oregano i szczyptą ostrej papryki, dusimy kolejne 5 minut, dodajemy czosnek i dusimy do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy dość obficie posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze