Leczo z fasolką szparagową

5 (5 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tym razem przygotowałam leczo z dodatkiem fasolki szparagowej zamiast cukinii. Okazało się, że ta wersja smakowała wszystkim nawet bardziej niż tradycyjna :)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej zielonej
    700 g kiełbasy (np. podwawelska)
    2 cebule
    1,5 strąka czerwonej papryki
    2 puszki pomidorów krojonych
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju
    sól
    oregano
    ostra papryka mielona
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Leczo z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy strączki na połowy. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w paski. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki.
  • 2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kiełbasę, podsmażamy, dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wkładamy fasolkę, mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy pomidory i paprykę, doprawiamy solą, oregano i szczyptą ostrej papryki, dusimy kolejne 5 minut, dodajemy czosnek i dusimy do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy dość obficie posiekaną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować