Tort bezowy z masą kajmakową

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Dla wszystkich amatorów słodkości. Wystarczy mrozić białka, które nam zostają np. przy robieniu ciast kruchych, a potem wykorzystać je do upieczenia bezy.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 blaty bezowe o średnicy 26 cm:

    8 białek
    50 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    Masa:
    2 serki mascarpone
    masa kajmakowa (pół puszki)
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Kajmak

Tort bezowy z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeby zrobić blaty z ośmiu białek, przy każdej okazji gdy zostawało mi białko (np. przygotowując kruche ciasto) - mroziłam białka. Gdy już uzbierałam osiem - rozmroziłam je i gdy miały temperaturę pokojową zmiksowałam je na sztywną piane z odrobiną soli. Następnie dodałam cukier i dalej miksowałam, tak długo aż masa na łopatkach miksera była tak sztywna, że z nich nie spadała. Na końcu dodałam przesianą mąkę i sok z cytryny. Mieszamy już krótko, do połączenia składników.

    Na blasze kładziemy papier do pieczenia i rysujemy ołówkiem koło o średnicy 26 cm. Ja piekłam od razu na 2 blachach, przy włączonym termoobiegu.
    Wykładamy masę na blachy i pieczemy: najpierw 30 minut w temp. 130 stopni, potem w 110 jeszcze 2 godziny. Piekarnika po wyłączeniu nie otwieramy, zostawiamy blaty na noc w piekarniku.

    Na drugi dzień miksujemy serki mascarpone z masą krówkową, smarujemy nią jeden blat i przykrywamy drugim. Trochę masy zostawiamy na wierzch, aby "przykleić" owoce.

Porady

Zapraszam na http://poradnikmagdy.blogspot.com po inne super przepisy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować