Łamaniec

4.45 (183 ocen)

  • Trudny

Ciasto trochę pracochłonne ale pyszne!

  • Trudny

Składniki:

  • - jaja: 2 sztuki
    - żółtka: 4 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - ocet: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - mąka (budyń): 2 szklanki

    - mleko: 0.5 litra
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - cukier: 1.5 szklanki

    - masło: 1 sztuka
    - jaja: 2 sztuki
    - kakao: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - orzechy włoskie posiekane: 0.5 szklanki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Łamaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto dodając tyle mąki ile się wgniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki. Podzielić ciasto na 5 - 7 porcji, wałkować w bardzo cienkie placki. Piec ok. 15min każdy placek - do zarumienienia.
  • 2. Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru ugotować budyń i ostudzić.
    Masło utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochu zimny budyń.
  • 3. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy. Do drugiej części dodac sok z cytryny i rodzynki.
  • 4. Smarować placki na przemian masą jasną i kakaową. Po przełożeniu moco docisnąć deską do krojenia aż placki się połamią.
    Całość polać polewą czekoladową.
    Odstawić ciasto przynajmniej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (154 ocen)

cisto drożdżowe z cynamonem

To może cię zainteresować