1.Zagnieść ciasto dodając tyle mąki ile się wgniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki. Podzielić ciasto na 5 - 7 porcji, wałkować w bardzo cienkie placki. Piec ok. 15min każdy placek - do zarumienienia.
2.Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochu zimny budyń.
3.Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy. Do drugiej części dodac sok z cytryny i rodzynki.
4.Smarować placki na przemian masą jasną i kakaową. Po przełożeniu moco docisnąć deską do krojenia aż placki się połamią.
Całość polać polewą czekoladową.
Odstawić ciasto przynajmniej na noc.
Komentarze