Łamaniec

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto z dzieciństwa mojego męża.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto :
    3 szklanki mąki
    50 dag drożdży
    1/3 szklanki cukru
    szklanka mleka
    1/2 kostki margaryny
    1 jajko
    torebka cukru waniliowego
    oraz
    3/4 szklanki cukru
    torebka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łamaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i po łyżce cukru, letniego mleka i mąki rozcieramy w naczyniu. odstawiamy na 30 minut do ciepłego miejsca. Margarynę stapiamy i nieco chłodzimy. Resztę mąki przesiewamy do innego naczynia, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko oraz szczyptę soli. dodajemy rozczyn oraz jedno jajko o wyrabiamy pulchne ciasto. Wlewamy roztopioną margarynę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 0,5 godz ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok 1 cm. Na całość wysypujemy cukier i cynamon. Kółeczkiem (radełkiem) kroimy go na pasy ok 5 cm. zwijamy by powstała fala nie wyższa niż wysokość foremki. Pieczemy ok 40 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Jeszcze ciepłe możemy jeść popijając szklanką mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować