1.Drożdże i po łyżce cukru, letniego mleka i mąki rozcieramy w naczyniu. odstawiamy na 30 minut do ciepłego miejsca. Margarynę stapiamy i nieco chłodzimy. Resztę mąki przesiewamy do innego naczynia, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko oraz szczyptę soli. dodajemy rozczyn oraz jedno jajko o wyrabiamy pulchne ciasto. Wlewamy roztopioną margarynę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 0,5 godz ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok 1 cm. Na całość wysypujemy cukier i cynamon. Kółeczkiem (radełkiem) kroimy go na pasy ok 5 cm. zwijamy by powstała fala nie wyższa niż wysokość foremki. Pieczemy ok 40 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Jeszcze ciepłe możemy jeść popijając szklanką mleka.
Komentarze