Ciasto "Łamaniec" z bakaliami, ananasem i galaretką

  • wyświetlono: 1323 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest bardzo smaczne, lekko chrupiące i aromatyczne. Struktura ciasta jest bardzo oryginalna i rzadko spotykana, zaskoczy niejednego łasucha.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 600min

Składniki

SKŁADNIKI: na dużą blachę z piekarnika 35x40 cm;
czas przygotowania 90 minut
czas leżakowania z obciążeniem 6 h
czas zastygnięcia galaretki ok. 60 minut

BUDYŃ DOMOWY:

4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru/ 250 g
3 szklanki mleka/ 750 ml
łyżka masła
szklanka maki pszennej/ 170 g
UWAGA! Można budyń domowy zastąpić budyniem z torebki. 2 opakowania na 750 ml mleka


CIASTO:

5 żółtek
2 jaja
1 łyżka gęstej śmietany 22%
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny lub octu
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki

KREM:

chłodny budyń
450 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki rumu
olejek rumowy
200 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao rozrobionego w łyżce gorącej wody
200 g bakalii (rodzynki, siekane orzechy)

DEKORACJA:

8 plasterków ananasa
2 czerwone galaretki rozrobione w 3 szklankach przegotowanej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Łamaniec" z bakaliami, ananasem i galaretką

  • 1. PRZYGOTOWANIE:

    BUDYŃ

    Mleko zagotować. Żółtka i jajka zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać gorącym mlekiem i zagotować. Gorący przykryć spożywczą folią tak, aby dotykała jego powierzchni.Dzięki temu nie powstanie kożuch. Wystudzić.
  • 2. CIASTO
    Do miski przesiać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto jak na makaron
    (ciasto nie jest gładkie, i może się lekko kruszyć,ale takie powinno być).
    Za pomocą drewnianego wałka ciasto należy "bić" przez 30 minut, tak jak na faworki/chrust.
    Ciasto zrobi się gładki, elastyczne i napowietrzone.
    Podzielić na 4 równe części, 3 przykryć ściereczką, jedną cienko rozwałkować na wielkość naszej dużej blaszki. Placek musi być tak cienki jak kartka papieru. Starajmy się, aby placek był kwadratowy, ewentualnie obciąć brzegi.
    Placek ułożyć na blaszce i przekroić na dwa mniejsze. Blaszki niczym nie smarujemy.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok.10-12 minut na złoty kolor.
    Gdy jeden placek jest w piekarniku, wałkujemy kolejny i pieczemy.
    Upieczony ostrożnie ułożyć na metalowej kratce lub desce, aby ostygł.
    W ten sposób otrzymamy 4 podwójne placki o wielkości 35x20 cm każdy.
  • 3. KREM I PRZEŁOŻENIE
    Masło zmiksować z cukrem pudrem na biały puszysty krem, do utartego dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie miksujemy. Na koniec wlać rozpuszczoną lekko ciepłą czekoladę lub kakao oraz rum i aromat. Dokładnie zmiksować, Do gotowego kremu wsypać bakalie i wymieszać.
    Odłożyć 2-3 łyżki kremu do posmarowania wierzchu placka po obciążeniu.
    Resztą kremu przełożyć 7 placków, na ostatnim ułożyć pergamin i obciążyć tomem encyklopedii.
    Wstawić na 6 godzin do lodówki, aby zastygł w jeden zwarty baton.
    Gdy ciasto dobrze zastygnie, zdjąć obciążenie i posmarować wierzch odłożonym kremem.
    Ułożyć ananasa. Bok obłożyć dookoła podwójnym pasem z papieru aluminiowego i wylać tężejącą galaretkę na ananasa. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut, aby galaretka dobrze zastygła.
    Kroić w prostokąty.
    Smacznego :)

Porady

Ciasto jest mało znane w necie, ale przepis ma już ponad 20 lat. Dostałam go od kuzynki. Przepis lekko zmodyfikowałam, żeby skrócić czas jego przygotowania. Choć wygląda na bardzo pracochłonne, można je zrobić w 90 minut.
Przekładaniec-łamaniec składa się z 8 półkruchych blatów podobnych do macy, kremu budyniowo-czekoladowego z rodzynkami/orzechami oraz udekorowany jest ananasem zalanym galaretką.
Ciasto jest bardzo smaczne, lekko chrupiące i aromatyczne.
Struktura ciasta jest bardzo oryginalna i rzadko spotykana, zaskoczy niejednego łasucha.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylagalaretkaananasbakaliePrzekładańcehit_miesiącaciasta_świątecznewielowarstwowe

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: mirelaj

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

Ciasto z jagodami i galaretką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z jagodami i galaretką

Ciasto z jagodami,galaretką i kremem.

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: rena123

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Pyszne, wilgotne ciasto, doskonałe...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z delicjami i galaretką

Pyszne ciasto z masą i delicjami...

Ciasto z jagodami i galaretką

Dodane przez: kuchnia ani

Ciasto z jagodami i galaretką

To jedno z moich ulubionych ciast...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE