Łamańce z makiem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie łamańce z pyszną masą makową mogą być doskonałym deserem lub przekąską na świątecznym stole.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Łamańce:
    1 szklanka mąki
    10 dag. masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka śmietany
    szczypta soli
    Masa:
    25 dag. maku
    3 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany 18%
    10 dag. bakalii
    3 krople olejku migdałowego
    skórka otarta z połowy cytryny
    Dodatkowo:
    bakalie do dekoracji
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Przekąski

Łamańce z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki na łamańce zagniatam, wstawiam do lodówki na 15 minut. Wałkuje na grubość 3 mm, wycinam radełkiem niewielkie romby, układam na blasze i piekę 10 minut w temp. 200 stopni. Mak zalewam wrzątkiem i gotuje 15 minut, odcedzam, mielę 3 razy.Do maku dodaje miód, śmietanę, skórkę z cytryny, aromat, ucieram ok. 10 minut. Do masy dodaje pokrojone bakalie, mieszam, wykładam do salaterki. W masę wbijam łamańce, dekoruje bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować