Łamańce z makiem

4.5 (192 ocen)

  • Średni

Wigilijny deser.

  • Średni

Składniki:

  • ŁAMAŃCE::
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - cukier puder: 120 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - śmietana gęsta 18%: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    MAK DO ŁAMAŃCÓW::
    - mak: 1 szklanka
    - mleko: 2 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - cukier drobny: 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - bakalie (orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, figi, rodzynki): 100 gramów
    - miód: 0.5 szklanki
    - rum (1 kieliszek): 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łamańce z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ ŁAMAŃCE: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i schodzić w zamrażarce przez pół godziny.
  • 2. Schłodzone ciasto dosyć cienko rozwałkować i pokroić w nieregularne, podłużne romby.
  • 3. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łamańce i piec w dwóch partiach po ok. 12 minut każdą w temp. 190st.
  • 4. PRZYGOTOWAĆ MAK: mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. pół godziny. Po tym czasie odcisnąć go na sicie i zmielić w maszynce.
  • 5. Orzechy i figi pokroić, migdały sparzyć i obrać ze skórki, posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie.
  • 6. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać bakalie (rodzynki odcisnąć, rum zachować). Dodać miód, wymieszać.
  • 7. Dodać zmielony mak i rum. Całość dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce.
  • 8. Mak przełożyć do misy, przed podaniem udekorować łamańcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Miód Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować