ŁABĘDZIE PTYSIOWE Z KREMEM KARMELOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo elegancki deser, który jest prostszy w wykonaniu niż by się mogło wydawać,zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    3,5 jajka rozm. M
    50 g masła
    125 ml wody
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    szczypta soli
    100 g mąki pszennej
    Budyń karmelowy:
    500 ml mleka 1,5%
    4 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka masła
    1 żółtko
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka mąki
    Krem karmelowy:
    100 g masła
    3 łyżki cukru trzcinowego
    budyń karmelowy
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Krem

Łabędzie ptysiowe z kremem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone:
    Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Zagotować. Następnie dodać makę i mieszać cały czas, aż masa utworzy kulę. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna, dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem do połączenia ( kolejne jajko dodajemy dopiero gdy to poprzednie się dobrze połączyć z ciastem).
  • wycisnać ciasto 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto na papier. Na szyje wyciskać coś jakby cyfrę 2, a na brzuszki i skrzydła podłużny kształt na długość około 7-8 cm.
    Do nagrzanego do 180 st piekarnika włożyć blachę i piec około 25-30 minut ( szyje 5 minut krócej). Wyjąć i dokładnie ostudzić.
  • 3. Budyń karmelowy:
    Na patelnie z grubym dnem wysypać cukier. Postawić na mały ogień i zostawić do stopnienia. Nie mieszać, nie próbować bo jest bardzo gorący! Zestawić z ognia. Z przygotowanego mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę przelać do rondelka, dodać masło i zagotować. Do odlanego mleka dodać żółtko,obie mąki i dokładnie wymieszać. Do zagotowanego mleka dodać karmel i dokładnie wymieszać, aż karmel się rozpuści. Gdy to nastąpi wlać mieszankę ze szklanki i cały czas mieszając zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć gotować jeszcze około 3 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. Krem karmelowy:
    Cukier trzcinowy zmielić w młynku do kawy. Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć mikserem. Następnie stopniowo dodawać cukier puder trzcinowy i nadal ucierać. W ostatnim kroku po jednej łyżce dodawać zimny budyń i wymieszać dokładnie mikserem do połączenia składników. Gotowy krem wstawić do lodówki, aby trochę stężał.
  • 5. Składanie łabędzi:
    Korpusy przekroić na pół. Górne połówki jeszcze raz przekroić na pół, będą tworzyć skrzydła.
    Na dolny kawałek wycisnąć szprycą krem karmelowy, wetknąć szyję i ułożyć skrzydła. Z ostatniej łyżeczki cukru zrobić cukier puder przy użyciu młynka do kawy i obsypać łabędzie obficie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować