Łabędzie ptysiowe z kremem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto parzone:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Zagotować. Następnie dodać makę i mieszać cały czas, aż masa utworzy kulę. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna, dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem do połączenia ( kolejne jajko dodajemy dopiero gdy to poprzednie się dobrze połączyć z ciastem).
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto na papier. Na szyje wyciskać coś jakby cyfrę 2, a na brzuszki i skrzydła podłużny kształt na długość około 7-8 cm.
Do nagrzanego do 180 st piekarnika włożyć blachę i piec około 25-30 minut ( szyje 5 minut krócej). Wyjąć i dokładnie ostudzić.
3.Budyń karmelowy:
Na patelnie z grubym dnem wysypać cukier. Postawić na mały ogień i zostawić do stopnienia. Nie mieszać, nie próbować bo jest bardzo gorący! Zestawić z ognia. Z przygotowanego mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę przelać do rondelka, dodać masło i zagotować. Do odlanego mleka dodać żółtko,obie mąki i dokładnie wymieszać. Do zagotowanego mleka dodać karmel i dokładnie wymieszać, aż karmel się rozpuści. Gdy to nastąpi wlać mieszankę ze szklanki i cały czas mieszając zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć gotować jeszcze około 3 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
4.Krem karmelowy:
Cukier trzcinowy zmielić w młynku do kawy. Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć mikserem. Następnie stopniowo dodawać cukier puder trzcinowy i nadal ucierać. W ostatnim kroku po jednej łyżce dodawać zimny budyń i wymieszać dokładnie mikserem do połączenia składników. Gotowy krem wstawić do lodówki, aby trochę stężał.
5.Składanie łabędzi:
Korpusy przekroić na pół. Górne połówki jeszcze raz przekroić na pół, będą tworzyć skrzydła.
Na dolny kawałek wycisnąć szprycą krem karmelowy, wetknąć szyję i ułożyć skrzydła. Z ostatniej łyżeczki cukru zrobić cukier puder przy użyciu młynka do kawy i obsypać łabędzie obficie. Smacznego!
Komentarze