Ciasto Łabędzi Puch

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tradycyjnie ciasto to piecze się na biszkopcie. Ja jednak zdecydowałam się na ciasto z amoniakiem, który nadaje mu ciekawej struktury i fantastycznej miękkości. Charakterystyczną cechą jest tu przepyszny kokosowy krem z czerstwymi bułkami. Całość tworzy niezwykle delikatny, lekki i puszysty deser.

Składniki:

  • Ciasto:

    300g masła w temperaturze pokojowej
    250g cukru pudru
    250g mąki tortowej
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

    Krem:

    3 czerstwe małe białe bułki (np. kajzerki)
    750ml mleka
    110g drobnego cukru
    120g kokosu
    300g masła (w temperaturze pokojowej)

    Dodatkowo:

    mały słoiczek dżemu śliwkowego (3-4 łyżki)
    kokos do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną formę o wymiarach 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.

    Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę w dwóch częściach i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą w dwóch częściach. Masę podzielić na dwie części. Pierwszą z nich równomiernie rozsmarować w formie, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Dokładnie wystudzić.
  • 3. Mleko przelać do garnuszka, włożyć do niego bułki i pozostawić do namoczenia. Kiedy bułki będą już miękkie, rozdrobnić je widelcem, dodać cukier i kokos, wymieszać i podgrzewać do zagotowania. W tym czasie mleko nieco odparuje, a masa stanie się gęstsza. Należy przez cały czas mieszać masę, ponieważ lubi się przypalać. Pozostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
    Masło utrzeć na puch. Bardzo ważne jest, aby było w temperaturze pokojowej. Jeśli będzie za zimne, masa się zwarzy. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać kokosową masę cały czas miksując. Krem gotowy. Jeśli chcemy wzmocnić jeszcze kokosowy smak, można dodać 2 łyżki likieru kokosowego lub odrobinę ekstraktu kokosowego.
  • 4. Pierwszy blat ciasta ułożyć z powrotem w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Rozsmarować na nim dżem i wyłożyć większość kremu, odkładając 4 łyżki. Krem wyrównać i przykryć drugim plackiem. Odłożony krem rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kokosem. Wstawić do lodówki, aby krem stężał. Mniej więcej 30 minut przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki, aby miało czas zmięknąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Kokos Krem kokosowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować