ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ

  • wyświetlono: 1178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Połączenie słodkiej, kokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze!Co jest jeszcze zaskakujące?!Masa jest zrobiona z bułek kajzerek – tak tak, bułki kajzerki są składnikiem masy!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 45min

Składniki

SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 28 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

MASA:

* bułki kajzerki – 2 szt
* jajka – 5 szt
* mleko – 3 szkl
* cukier – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* kokos – 10 g
* masło – 200 g
* dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik

KRUSZONKA KOKOSOWA:

* masło – 2 łyżki
* kokos – 100 g
* cukier – 0,5 szkl

Sposób przygotowania przepisu:

ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca.

    Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

    Wlewamy an blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, pieczmy ok. 30 minut / 170C, studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

    MASA:

    Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka razem z kokosem, mieszamy, rozdrabniamy.

    1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje.

    Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę.

    KRUSZONKA KOKOSOWA:

    Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem.

    Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta.

    Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową.

    Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabiszkoptrafaellobudyńkokosmasabułkidżemkajzerkiciasto kokosowełabędzi puch

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowy kawałeczek puchu

Dodane przez: Sylwia7

CIASTO ŁABĘDZI PUCH

Dziś mam dla Was ciasto. Jedno...

łabędzi puch

Dodane przez: ruda84

ciasto Łabędzi Puch

ciasto jest szczególne bo do masy...

image-0kyqi2s

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Łabędzi puch

Przepis pochodzi ze starego zeszytu...

CIASTO ŁABĘDZI PUCH BEZ TŁUSZCZU

Dodane przez: monikaT83

CIASTO ŁABĘDZI PUCH BEZ TŁUSZCZU

Łabędzi Puch, skusicie się na moją...

Łabędzi Puch

Dodane przez: anjaa

Łabędzi puch

Zapraszam na pyszne ciasto Łabędzi...

image-1u9h3h1

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Łabędzi puch

Polecam pyszne ciasto do popołudniowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE