Ciasto Łabędzi puch

4.49 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Pierwszy raz jadłam ciasto z masą bułkową. Bardzo smaczne ciasto.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 niepełna szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    1 łyżka gorącej wody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    mały cukier wanilinowy

    Masa bułkowa:

    2 małe czerstwe bułki pszenne
    3 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    100 g wiórków kokosowych
    250 g masła lub masła roślinnego (o zaw. 80% tłuszczu)
    kilka kropel aromatu rumowego
    mały cukier wanilinowy

    Posypka kokosowa:

    1 łyżka masła lub masła roślinnego
    100 g wiórków kokosowych
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier i cukier wanilinowy, następnie po jednym żółtku. Dodać wodę i olej, wsypywać przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 35 x 24 cm i piec w temp. 175°C przez około 30 minut.
  • 2. Masa bułkowa: Bułki zalać 2 szklankami mleka i zostawić, żeby całkowicie zmiękły, rozdrobnić widelcem. Trzecią szklankę mleka zagotować z cukrami, dodać przygotowane bułki, wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 5 minut co chwilę mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
    Miękkie masło mikserem utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy z bułką cały czas miksując do momentu połączenia się składników.
  • 3. Posypka kokosowa:Masło rozpuścić na patelni, wiórki wymieszać z cukrem pudrem, wrzucić na patelnie i mieszać cały czas, do momentu zezłocenia się wiórków. Odstawić, żeby trochę ostygły.
  • 4. Ściąć lekko górę przygotowanego biszkopta, przekroić go na dwa blaty. Pierwszy placek posmarować dżemem porzeczkowym, nałożyć 3/4 części masy, położyć drugi placek. Wyłożyć resztę kremu i położyć całą posypkę kokosową. Wyrównać. Schłodzić ciasto w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować