Pierwszy raz jadłam ciasto z masą bułkową. Bardzo smaczne ciasto.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
1 łyżka gorącej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mały cukier wanilinowy
Masa bułkowa:
2 małe czerstwe bułki pszenne
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
250 g masła lub masła roślinnego (o zaw. 80% tłuszczu)
kilka kropel aromatu rumowego
mały cukier wanilinowy
Posypka kokosowa:
1 łyżka masła lub masła roślinnego
100 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru pudru
Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier i cukier wanilinowy, następnie po jednym żółtku. Dodać wodę i olej, wsypywać przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 35 x 24 cm i piec w temp. 175°C przez około 30 minut.
2.Masa bułkowa: Bułki zalać 2 szklankami mleka i zostawić, żeby całkowicie zmiękły, rozdrobnić widelcem. Trzecią szklankę mleka zagotować z cukrami, dodać przygotowane bułki, wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 5 minut co chwilę mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło mikserem utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy z bułką cały czas miksując do momentu połączenia się składników.
3.Posypka kokosowa:Masło rozpuścić na patelni, wiórki wymieszać z cukrem pudrem, wrzucić na patelnie i mieszać cały czas, do momentu zezłocenia się wiórków. Odstawić, żeby trochę ostygły.
4.Ściąć lekko górę przygotowanego biszkopta, przekroić go na dwa blaty. Pierwszy placek posmarować dżemem porzeczkowym, nałożyć 3/4 części masy, położyć drugi placek. Wyłożyć resztę kremu i położyć całą posypkę kokosową. Wyrównać. Schłodzić ciasto w lodówce.
Komentarze