DESER KAWOWY z CIASTECZKAMI AMARETTI (La MOUSSE di CAFFÈ con AMARETTI)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

We Włoszech nie ma obiadu lub kolacji, które nie zakończyłyby się filiżanką espresso. Ten elegancki kawowy mus na zimno, może być idealnym zwieńczeniem letniego posiłku. Polecam gorąco!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 ml kawy espresso (lub bardzo mocnej kawy)
    10 g kawy rozpuszczalnej
    100 g cukru
    80 g cukru pudru
    10 ciasteczek amaretti
    3 żółtka
    300 ml śmietany kremówki

    do dekoracji:
    amaretti
    ziarenka kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Deser kawowy z ciasteczkami amaretti (la mousse di caffè con amaretti) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kawę espresso i posłodzić 40 g cukru pudru. Wystudzić.
  • 2. Rozdrobnić ciasteczka amaretti, wyłożyć na dno 6 szklanych małych filiżanek i zalać ostudzoną kawą. Wsadzić na chwilkę do zamrażalnika.
  • 3. W rondelku zagotować 60 ml wody, dodać kawę rozpuszczalną i 100 g cukru. Gotować do momentu, aż bombelki będą malutkie. Wyłączyć tak powstały "syrop˝.
  • 4. W misce ubić żółtka i powoli dolewać gorący syrop kawowy (w ten sposób pasteryzujemy również żółtka). Ubijać przez ok. 5 min.
  • 5. Ubić zimną kremówkę z 40 g cukru pudru i delikatnie mieszając szpatułką dodawać do ubitych żółtek.
  • 6. Wyciągnij filiżanki z zamrażalnika i wyłóż do nich mus kawowy. Ponownie włóż na ok 1 godz. do zamrażalnika.
  • 7. Wyciągnij deser na 5 min przed podaniem, udekoruj rozkruszonymi ciasteczkami amaretti i ziarenkami kawy.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za ciaseczkami amaretti, może je zastąpić ulubionymi ciastkami np. czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować