Ciasto Amaretti

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zrobiłam je dla mojej rodziny, bardzo im smakowało i prosili o dokładkę.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    100 gramów ciasteczek Amaretti
    125 gramów masła
    300 gramów mąki orkiszowej tortowej
    3 spore jajka
    3 łyżki cukru
    2-3 łyżki mleka
    Olejek migdałowy
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    7 łyżeczek Konfitury Truskawkowej

    Polewa :
    50 gramów mlecznej czekolady
    1 łyżeczka masła
    Dwie garści ciasteczek Amaretti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Konfitury

Ciasto amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubijam razem z cukrem i olejkiem migdałowym na jasny krem. Powoli wbijam jajka i dalej ubijam. Dodaję mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, mieszam ciasto, dodaję mleko.
    Ciasteczka Amaretti rozkruszam w dłoniach, albo gniotę je przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.
  • 2. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam 3/4 ciasta. Z konfitury robię kleksy na wierzchu ciasta, i przykrywam je resztą masy. Placek piekę 40-45 minut w 185 stopniach (polecam piec z termoobiegiem).
    Gdy ciasto się studzi szykuję polewę, rozpuszczam czekoladę razem z masłem i polewam wierzch ciasta. Posypuję pokruszonymi ciasteczkami.

Porady

Jeżeli ciasta nie będę jadły dzieci, dodajcie likier Amaretto zamiast olejku migdałowego. Do ciasta w sezonie można dodać świeże owoce, albo inny kwaskowaty dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasteczka amaretti Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować