Mus truskawkowy i krem w szklance

4.49 (150 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Deser robi się w kilka chwil, pyszny, kremowy z delikatnym musem truskawkowym i chrupiącymi ciasteczkami. Dzieciom bardzo smakował. Do zrobienia deseru można użyć dowolnych zmiksowanych owoców. Idealny zimą, gdy nie ma świeżych owoców.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500 g musu truskawkowego, może być mrożony
    5 łyżek cukru pudru
    3 blaty żelatyny

    250 g mascarpone
    200 g słodkiej śmietanki
    2-3 łyżki cukru
    ok. 70 g ciasteczek amarettini
    kilka ciasteczek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Mus truskawkowy i krem w szklance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem 1. Śmietankę ubij, pod koniec wsyp cukier puder i dodaj mascarpone, zmiksuj na gładki krem.
  • Mus truskawkowy 2. Mus truskawkowy zmiksuj z cukrem. Blaty żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut, odciśnij, i zalej 1 łyżką gorącej wody, by się rozpuściła. Dodaj trochę musu, wymieszaj z żelatyną a tę dodaj do całości. Mus zmiksuj i wstaw na 15 minut do lodówki.
  • 3. Do kieliszków lub szklanek (5-6 sztuk) wrzuć po 6-7 ciasteczek, dodaj po 3-4 łyżki kremu mascarpone (zostaw trochę do dekoracji), a na niego nałóż lekko zgęstniały mus. Całość udekoruj kremem za pomocą szprycy z końcówką dekorującą. Wierzch posyp pkruszonymi ciasteczkami amarettini. Desery wstaw na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.

Porady

Mus truskawkowy powstał przez zmiksowanie świeżych i zdrowych truskawek, zmiksowane wkładamy do pudełka i mrozimy. Przed użyciem należy je dobrze rozmrozić i dosłodzić. Takie musy możemy robić z dowolnych owoców sezonowych, np malin, jagód, jeżyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować