Torciki z musem i pianką truskawkową

0 (0 ocen)

Pyszne torciki z lekką, truskawkową masą, które dodatkowo ładnie prezentują się na stole. Doskonałe jako małe co nieco do niedzielnej kawy, urodzinową rozpustę, albo słodki prezent dla najbliższych (np. z okazji Dnia Matki). Polecam je każdemu, kto preferuje lżejsze, ale równie smaczne desery.

Składniki:

  • Spód biszkoptowy:
    - 1/2 szklanki mąki pszennej,
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - 2 jajka,
    - 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej według uznania).
    - szczypta soli.
    Mus truskawkowy:
    - 20 dag truskawek (ewentualnie mogą być mrożone),
    - 1-2 łyżki cukru pudru,
    - 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    - 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszku).
    Pianka truskawkowa:
    - szklanka śmietany kremówki,
    - opakowanie galaretki truskawkowej.
    Ponadto:
    - posypka i dekoracje czekoladowe (według uznania).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torciki z musem i pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spód: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany z białek dodajemy stopniowo cukier puder i po jednym żółtku (pierwsze żółtko i połowa cukru pudru, a następnie drugie żółtko i kolejna część cukru pudru).
    Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy by uzyskać jednolitą masę.
    Ciasto równomiernie wykładamy do prostokątnej blaszki (o wymiarach 18x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 15-20 minut. Studzimy, wyjmujemy z blachy. Blachę wykładamy folią spożywczą i ponownie wkładamy do niej ciasto.
  • 2. Przygotowujemy mus: Truskawki rozgniatamy widelcem (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy i dokładanie osączamy), wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i ok.2 łyżek wody, gotujemy.
    Proszek budyniowy rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (ok. 2-3 łyżki) i dodajemy do gotujących się owoców, gotujemy jeszcze przez 3 minuty aż całość zgęstnieje. Mus rozprowadzamy na upieczonym i ostudzonym biszkopcie.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy.
    Schłodzoną kremówkę lekko ubijamy i wlewamy do niej strumieniem ostudzoną galaretkę, miksujemy razem przez chwilę. Powstałą piankę wylewamy na warstwę musu.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia pianki.
  • 4. Okrągłą foremką lub obręczą wycinamy z ciasta zgrabne torciki. Dekorujemy według uznania czekoladowymi ozdobami (np. posypką i serduszkami).

Porady

Stężały deser można także pokroić w kostkę zamiast wycinać torciki foremką. Zamiast truskawek możemy użyć malin lub jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować