CIASTECZKA AMARETTI

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Te Włoskie chrupiące migdałowe ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Pyszne do kawy lub rozkruszone jako dodatek do lodów, semifreddo i różnego rodzaju deserów.

  • 60 min

Składniki:

  • na ok. 60 ciasteczek:

    400 g migdałów bez skórki
    100 g migdałów ze skórką
    500 g cukru
    3 białka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały z cukrem zmiksuj bardzo drobno rozdrabniczem (musi powstać -"mąka").
  • 2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 3. Do ubitych białek dodaj zmiksowane z cukrem migdały i delikatnie wymieszaj.
  • 4. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
  • 5. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z ciasta kuleczki o wielkości małego orzecha i układaj na blaszce. Teraz każdą z kuleczek delikatnie spłaszcz dłonią.
  • 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 130°C przez ok. 15 minut. Upieczone amaretti wystudź na kratce.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli kupisz migdały w skórce,zalej je wrzątkiem, pozostaw na kilka minut, po czym obierz ze skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasteczka amaretti

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować