RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWE z CIASTECZKAMI AMARETTI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne, mięciutkie jesienne ciasto. Włoskie ciasteczka amaretti nadają mu niepowtarzalnego smaku. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju np. słonecznikowego
    2 duże marchewki starte na grubej tarce
    ok. 100 g ciasteczek amaretti
    1 szklanka mąki razowej (pełnoziarnistej)
    1 szklanka zwyklej mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
    1/3 szklanki mleka
    cukier puder (do decoracji)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Razowe ciasto marchewkowe z ciasteczkami amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wymieszać z cukrem, a następnie dodać olej.
  • marchewke zetrzec na grubych oczkach 2. Dodać marchewkę potartą na tarce o grubych oczkach.
  • dodac rozkruszone ciasteczka amaretti 3. Dodać rozkruszone ciasteczka (ilość wg. uznania).
  • dodac maki 4. Dodać mąkę razową oraz pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
    Dokładnie połączyć z resztą składników i dolać mleko.
  • 5. Wylać do okrągłej foremki o średnica ok. 24 cm (spód wyścielić papierem, a boki wysmarować olejem).
  • upiec do suchego patyczka 6. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka) . Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
  • 7. Podawać posypany cukrem pudrem.

Porady

Mąkę razową można zastąpić mąką pszenna (czyli w sumie do przepisu użyjesz 2 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej). Do cista można dodać 1 łyżeczkę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasteczka amaretti Mąka razowa Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować