Kwaśnica Świąteczna

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Typowo Wigilijna gotowana jest na karpiach. Na pozostałe Świąteczne dni polecam tą na żeberkach.

  • 30 min

Składniki:

  • 2-3 żeberka
    1/4 kg kapusty
    puszka białej fasoli
    3-4 duże ziemniaki
    2 marchewki
    1 duża cebula
    kawałek kiełbasy wędzonej
    2 łyżki kminku
    garść suszonych grzybów (namoczyć dzień wcześniej)
    sól
    pieprz
    majeranek
    liść laurowy
    ziele angielskie
    2-3 łyżki mąki do zasmażki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kwaśnica

Kwaśnica świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żeberek ugotować wywar wraz z przyprawami i marchewką krojoną w talarki. Kapustę odcisnąć od soku i posiekać nożem, dodać kminek, majeranek, grzyby i wrzucić do wywaru, gotować do miękkości ok 50 min.
  • 2. W osobnym garnku ugotować obrane i lekko posolone ziemniaki (krojone w kostkę) Odcedzić i dodać do zupy. Na koniec dodać fasolę z puszki.
  • Kwaśnica 3. W międzyczasie cebulę obrać pokroić w kostkę wraz z kiełbasą i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy i chwilkę podgotować (ok 5-10 min)
    Z mąki i odrobiny oleju zrobić zasmażkę i podprawić nią kwaśnicę.

Porady

KWAŚNICA NA KARPIACH Posolonego, podzielonego w dzwonki karpia, razem z głowami i ogonami, z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, cebuli, marynuje się przez 4 dni. Głowy i ogony gotuje się z kiszoną kapustą ,grzybami, włoszczyzną i przyprawami. Do kwaśnicy z karpi nie dajemy fasoli a ziemniaki zamiast w zupie mogą być ugotowane na puree i podane na osobnym talerzyku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować