Kwaśnica na żeberkach

4.49 (176 ocen)

To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.

Składniki:

  • 80dag żeberek
    30dag surowego boczku
    80dag kapusty kiszonej
    2 cebule
    3-4 duże ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    ½ selera
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Sól
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kwaśnica

Kwaśnica na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać. Boczek i cebulę podsmażyć na gorącej patelni.
    Żeberka umyć, podzielić na porcje, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, pietruszkę i selera starte na tarce, oraz pokrojony w plasterki czosnek, a następnie boczek i cebulę. W osobnym garnku ugotować odciśniętą kiszoną kapustę z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gdy już wszystko będzie miękkie, kapustę dodać w wywaru z jarzyn i żeberek. Na koniec całość doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Marchewka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować