Zupa kwaśnica

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jadłam już wiele razy kwaśnicę w górach, ale w Karpaczu zasmakowałam najlepszej wersji Kwaśnicy z grzybami i kaszą jaglaną. Wspaniała zupa, która rozgrzewa, zasyci głód i dodaje energii na cały dzień.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 podwójne wędzone żeberka
    300g wędzonego boczku lub wędzonej kiełbasy
    2 litry wody
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    300 gramów kwaśnej kapusty kiszonej
    100 g suszonych grzybów
    6 ziemniaków
    1 cebula
    1 łyżka smalcu,
    3-4 łyżki kaszy jaglanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kwaśnica Kapusta kiszona

Zupa kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby 1. Grzyby zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia. Po namoczeniu kroimy w plastry i dodajemy do zupy.
  • Kwaśnica 2. Do garnka z woda dodaj żeberka, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Gotujemy pół godziny. Następnie kapustę posiekaj na drobniejsze kawałki i dodaj do zupy. Ziemniaki obierz ,umyj i pokrój na grubą kostkę. Wrzuć do zupy razem z grzybami , suchą kaszą i gotuj do miękkości. W między czasie wyjmij żeberka z zupy i oddziel mięso od kości. Mięso włóż ponownie do zupy.
  • Kwaśnica 3. Na patelni podsmaż na smalcu posiekaną cebulę i pokrojone kawałki mięsa typu boczek itp. Dodaj wszystko do zupy i dopraw do smaku.
    Zupę podajemy z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Suszone grzyby Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować