Jadłam już wiele razy kwaśnicę w górach, ale w Karpaczu zasmakowałam najlepszej wersji Kwaśnicy z grzybami i kaszą jaglaną. Wspaniała zupa, która rozgrzewa, zasyci głód i dodaje energii na cały dzień.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 podwójne wędzone żeberka
300g wędzonego boczku lub wędzonej kiełbasy
2 litry wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
300 gramów kwaśnej kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
6 ziemniaków
1 cebula
1 łyżka smalcu,
3-4 łyżki kaszy jaglanej.
1.Grzyby zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia. Po namoczeniu kroimy w plastry i dodajemy do zupy.
2.Do garnka z woda dodaj żeberka, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Gotujemy pół godziny. Następnie kapustę posiekaj na drobniejsze kawałki i dodaj do zupy. Ziemniaki obierz ,umyj i pokrój na grubą kostkę. Wrzuć do zupy razem z grzybami , suchą kaszą i gotuj do miękkości. W między czasie wyjmij żeberka z zupy i oddziel mięso od kości. Mięso włóż ponownie do zupy.
3.Na patelni podsmaż na smalcu posiekaną cebulę i pokrojone kawałki mięsa typu boczek itp. Dodaj wszystko do zupy i dopraw do smaku.
Zupę podajemy z chlebem.
Komentarze