Szybki krem z kurek-to moja propozycja na pyszny, pachnący lasem i jesienią obiadek!Zupa tak szybko jak powstała, tak szybko znikła z talerzy. To dowód, że kurki to jedne ze najsmaczniejszych grzybków:).
Składniki:
Składniki:
• 600 g kurek,
• 1 cebula,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 1 mała marchew,
• 1 por (biała część),
• 2 -3 ziemniaki,
• Ok. ¼ szklanki wytrawnego wina,
• Ok. 1/5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
• Śmietana do zabielenia (ok. 2-3 łyżki),
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Sól, pieprz do smaku,
Kurkowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyszczamy i przepłukujemy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony plasterki por.
Następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurki. Całość chwilkę razem smażymy, po czym podlewami winem. Gdy wino odparuje składniki w garnku zalewamy bulionem. Zupę gotujemy do miękkości warzyw i kurek (około 20 minut).
Gdy warzywa są gotowe wyjmujemy kilka grzybków do dekoracji, a całość miksujemy.
Zupę ponownie stawiamy na gazie, zabielamy i doprawiamy do smaku. Po zagotowaniu rozlewamy ją na talerze. Dekorujemy odłożonymi grzybkami oraz posiekaną natką pietruszką. Podajemy.
Komentarze