Kurkowa zupa krem

0 (0 ocen)

Szybki krem z kurek-to moja propozycja na pyszny, pachnący lasem i jesienią obiadek!Zupa tak szybko jak powstała, tak szybko znikła z talerzy. To dowód, że kurki to jedne ze najsmaczniejszych grzybków:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 600 g kurek,
    • 1 cebula,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 1 mała marchew,
    • 1 por (biała część),
    • 2 -3 ziemniaki,
    • Ok. ¼ szklanki wytrawnego wina,
    • Ok. 1/5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
    • Śmietana do zabielenia (ok. 2-3 łyżki),
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Kurkowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy i przepłukujemy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony plasterki por.
    Następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurki. Całość chwilkę razem smażymy, po czym podlewami winem. Gdy wino odparuje składniki w garnku zalewamy bulionem. Zupę gotujemy do miękkości warzyw i kurek (około 20 minut).
    Gdy warzywa są gotowe wyjmujemy kilka grzybków do dekoracji, a całość miksujemy.
    Zupę ponownie stawiamy na gazie, zabielamy i doprawiamy do smaku. Po zagotowaniu rozlewamy ją na talerze. Dekorujemy odłożonymi grzybkami oraz posiekaną natką pietruszką. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować