Filet z kurczaka w kolorach włoskiej flagi – z zielonym aromatycznym szpinakiem, dojrzewającymi w słońcu czerwonymi pomidorkami i kawałkami mozzarelli idealnie komponuje się z pełnoziarnistym makaronem. Całość smakuje rewelacyjnie.
Kurczak ze słonecznej italii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem
i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć fileta na klarowanym maśle z dodatkiem jednego posiekanego ząbka czosnku.
2.Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zeszklić na oliwie. Następnie dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą, pieprzem i całość smażyć kilka minut.
3.Pomidorki pokroić w ćwiartki, przełożyć na papier do pieczenia, skropić miodem, oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni do momentu aż skórka na pomidorkach popęka.
4.Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni a makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.Mozzarellę porwać na małe kawałki.
5.Makaron wymieszać ze szpinakiem, przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, wyłożyć kawałki mozzarelli, pieczone pomidorki i całość posypać prażonymi orzeszkami.
Komentarze