Kurczak ze słonecznej Italii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Filet z kurczaka w kolorach włoskiej flagi – z zielonym aromatycznym szpinakiem, dojrzewającymi w słońcu czerwonymi pomidorkami i kawałkami mozzarelli idealnie komponuje się z pełnoziarnistym makaronem. Całość smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g fileta z kurczaka
    450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    125g mozzarelli
    200g pełnoziarnistego makaronu (u mnie kokardki)
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    50g ziemnych orzeszków
    10 pomidorków koktajlowych
    2 łyżeczki miodu
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ze słonecznej italii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ch4fmw 1. Fileta umyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem
    i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć fileta na klarowanym maśle z dodatkiem jednego posiekanego ząbka czosnku.
  • image-28w7oqi 2. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zeszklić na oliwie. Następnie dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą, pieprzem i całość smażyć kilka minut.
  • image-1yb91kf 3. Pomidorki pokroić w ćwiartki, przełożyć na papier do pieczenia, skropić miodem, oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni do momentu aż skórka na pomidorkach popęka.
  • image-1dkmxpj 4. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni a makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.Mozzarellę porwać na małe kawałki.
  • image-0r2n316 5. Makaron wymieszać ze szpinakiem, przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, wyłożyć kawałki mozzarelli, pieczone pomidorki i całość posypać prażonymi orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować