Sałatka Krysi ze słonecznej wyspy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Coś z fetą naprawdę dobrego

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • feta ser 1 opakowanie (FAVITA)

    buraki gotowane – do 500 gram (można kupić gotowe)

    pietruszka – pół pęczka

    ziarno słonecznika – garść

    rodzynki – pół garści

    czosnek – 2 ząbki

    ziarno dyni – do posypania przed podaniem (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka grecka

Sałatka krysi ze słonecznej wyspy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki pokroić w raczej grubsze plastry i półplastry lub zgrabne cząstki. Ser feta odsączyć, pokroić w estetyczną kostkę, pietruszkę rozdrobnić, ale nie siekać, rodzynki według uznania namoczyć we wrzącej wodzie, czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki układać warstwowo w litrowym słoiku, po czym go zamknąć i z wyczuciem potrząsnąć nim kilka razy. Tak by drobne składniki sałatki oblepiły fetę, a ta z kolei buraki.

Porady

Sałatka nie nadaje się na wykwintne przyjęcie, wygląd nadrabia smakiem. Doskonała dla osób samotnych, z dnia na dzień staje się lepsza, wytrzymuje nawet tydzień w lodówce, nie ma się bowiem w niej co popsuć. Absolutnie jej nie należy w ogóle solić, gdyż zrobi to za nas feta. Najlepiej przygotować ją z pół doby przed spożyciem, dać szansę składnikom by się przegryzły. Znakomita w upalne dni, ale też na święta! Można posypać ziarnami dyni przed podaniem na stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować