Kurczak ze szpinakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Filet z kurczaka wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki paski lub kostkę. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie, w połowie smażenia dodać mrożony szpinak i od tego momentu dusić pod przykryciem, w między czasie doprawić do smaku, mieszać co jakiś czas. Czosnek obrać z łupiny przecisnąć przez praskę, dodać 5 minut przed końcem smażenia moc palnika zredukować na małą moc.
Przygotować sos beszamel
Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, można zapiec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 °C.
Przygotowanie:
Masło roztopić na małej mocy palnika dodać mąkę, wymieszać do uzyskania jasnej zasmażki ( mąka nie powinna zmienić koloru). Do zasmażki wlać mleko, cały czas mieszać doprowadzić do zgęstnienia. Sos doprawić do smaku.
Komentarze