Wędrowny kurczak z Italii

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    125g mozzarelli
    12 suszonych pomidorów z zalewy
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    przyprawa do kurczaka
    3 łyżki łuskanego słonecznika

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wędrowny kurczak z italii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-035aehr 1. Pierś podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą
    do kurczaka i odstawić na około 30 minut.
  • image-0w0m7kb 2. Mozzarellę pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić
    a słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  • image-098tub0 3. Do każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką.
  • image-29d1gif 4. Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
    do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie odwinąć z folii,
    na wierzchu każdej piersi położyć plaster mozzarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i posypać uprażonym słonecznikiem i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować