Kurczak faszerowany ze szpinakiem

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwy, szybki i efektowny kurczak faszerowany szpinakiem, serem i pomidorami

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
    80 g sera typu Feta w kostce (8-12% tłuszczu)
    2-3 garstki młodego szpinaku
    Kilka plastrów pomidora
    Kilka oliwek
    2 Łyżki oliwy
    1-2 łyżki wody
    Kilka listków bazylii
    Suszony rozmaryn i tymianek
    Pieprz i sól
    Mielona papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Kurczak faszerowany ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przypraw, oliwy i wody stworzyć marynatę, a następnie nasmarować kurczaka.
  • kurczak faszerowany szpinakiem 2. Ostrym nożem wykroić z boku kieszonki. Kieszonki nafaszerować plastrami sera, pomidorami, szpinakiem, bazylią i pokrojonymi w plasterki oliwkami.
  • 3. Piec 30-45 minut w 190 stopniach (zależnie od wielkości mięsa). Najlepiej piec mięso w żaroodpornym, szklanym lub ceramicznym naczyniu, przykryte folią aluminiową (tak żeby nie wyschło).

Porady

Kurczaka można nafaszerować innymi warzywami lub wykorzystać inne przyprawy. Po nasmarowaniu marynatą, najlepiej odstawić mięso w chłodne miejsce na kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować