To propozycja pysznego, świątecznego obiadu. Takim kurczakiem na pewno zachwycimy tak domowników, jak i gości. Kurczak, pęczak i grzyby to pyszne połączenie, które gorąco polecam.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki:
• 1 kurczak (około 1,3 kg),
• 1,5 szklanki kaszy pęczak,
• Mrożone leśne grzyby (u mnie 400 gram po rozmrożeniu),
• Mały pęczek natki pietruszki,
• Jedna grzybowa kostka rosołowa,
• 0,5 kostki rosołowej do gotowania kaszy,
• 1 cebula,
• Przyprawa do kurczaka,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej,
• Rozmaryn do dekoracji
Kurczak z pęczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z połową kostki rosołowej oraz z 3 łyżkami oleju. Do tak przygotowanej wody wrzucamy przepłukaną kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie prawie całą wodę. W trakcie gotowania mieszamy ją. Gotową zdejmujemy z ognia. Garnek otulamy np. ręcznikiem i pozostawiamy kaszę by „ doszła”.
2.Grzyby rozmrażamy. Rozmrożone dokładnie osuszamy, np. na papierowym ręczniku.
3.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w około 1 cm kostkę grzyby oraz kostkę grzybową. Grzyby przysmażamy około 15-20 minut, tak by woda odparowała z nich. Do tak przygotowanych dodajemy kaszę. Całość chwilkę razem podgrzewamy doprawiając jeszcze do smaku i dodając pokrojoną natkę pietruszki.
Gotowy farsz odstawiamy, by przestygł. Między czasie przygotowujemy kurczaka.
4.Kurczaka luzujemy, pozbawiając go korpusu. Tak przygotowanego nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.
5.Przyprawionego kurczaka napełniamy przygotowanym grzybowym pęczakiem i dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy mu nóżki.
6.Gotowego kurczaka skrapiamy olejem, umieszczamy w rękawie do pieczenia, a następnie w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka pieczemy około 90 minut w 190°C. Gotowego wyjmujemy i podajemy.
Komentarze