Kurczak z pęczakiem i grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To propozycja pysznego, świątecznego obiadu. Takim kurczakiem na pewno zachwycimy tak domowników, jak i gości. Kurczak, pęczak i grzyby to pyszne połączenie, które gorąco polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kurczak (około 1,3 kg),
    • 1,5 szklanki kaszy pęczak,
    • Mrożone leśne grzyby (u mnie 400 gram po rozmrożeniu),
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Jedna grzybowa kostka rosołowa,
    • 0,5 kostki rosołowej do gotowania kaszy,
    • 1 cebula,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej,
    • Rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z pęczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy kaszę 1. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z połową kostki rosołowej oraz z 3 łyżkami oleju. Do tak przygotowanej wody wrzucamy przepłukaną kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie prawie całą wodę. W trakcie gotowania mieszamy ją. Gotową zdejmujemy z ognia. Garnek otulamy np. ręcznikiem i pozostawiamy kaszę by „ doszła”.
  • odsączamy grzyby 2. Grzyby rozmrażamy. Rozmrożone dokładnie osuszamy, np. na papierowym ręczniku.
  • przygotowujemy farsz 3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w około 1 cm kostkę grzyby oraz kostkę grzybową. Grzyby przysmażamy około 15-20 minut, tak by woda odparowała z nich. Do tak przygotowanych dodajemy kaszę. Całość chwilkę razem podgrzewamy doprawiając jeszcze do smaku i dodając pokrojoną natkę pietruszki.
    Gotowy farsz odstawiamy, by przestygł. Między czasie przygotowujemy kurczaka.
  • luzujemy i doprawiamy kurczaka 4. Kurczaka luzujemy, pozbawiając go korpusu. Tak przygotowanego nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.
  • napełniamy kurczaka 5. Przyprawionego kurczaka napełniamy przygotowanym grzybowym pęczakiem i dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy mu nóżki.
  • przed pieczeniem 6. Gotowego kurczaka skrapiamy olejem, umieszczamy w rękawie do pieczenia, a następnie w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka pieczemy około 90 minut w 190°C. Gotowego wyjmujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kurczak Kasza pęczak Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować