Krupnik z pęczakiem i grzybami suszonymi

  • wyświetlono: 830 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna, bardzo pożywna, a dzięki suszonym grzybom niezwykle aromatyczna zupa. Klasyka kuchni polskiej.

anemon
  • 120min

Składniki

pęczak - 100 g
suszone borowiki – 10 g
wołowina /szponder/ - 300 g
chudy boczek wędzony surowy – 100 g
ziemniaki - 3 szt.
marchewka - 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler - 1/4 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
olej rzepakowy - 1 łyżka
masło – 1 łyżka
liść laurowy – 1 szt.
sól – do smaku
świeżo mielony pieprz - do smaku
ziele angielskie – 2 szt.
pieprz czarny w ziarnach – 5 szt.
majeranek - 2 łyżeczki
kwiat muszkatu – 1/2 łyżeczki
świeży majeranek – do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik z pęczakiem i grzybami suszonymi

  • 1. Suszone grzyby opłukuję, zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na kilka godzin, a najwygodniej jest to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Następnie gotuję je w wodzie w której się moczyły i odstawiam do przestygnięcia.
  • 2. W garnku rozgrzewam masło i olej, dodaję pokrojony boczek i przez chwilę podsmażam. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę, a po chwili rozgnieciony czosnek i smażę mieszając, aż cebula będzie lekko złota.
    Do garnka wkładam mięso wołowe i wlewam 2 litry zimnej wody. Całość zagotowuję na dużym ogniu, następnie zmniejszam ogień, dodaję przyprawy i gotuję, aż mięso będzie niemal miękkie.
  • 3. Dodaję pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę i przez chwilę gotuję. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i dokładnie opłukaną kaszę, mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie.
  • 4. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone wcześniej ugotowane grzyby wraz z wywarem grzybowym. Jeszcze raz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Krupnik podaję posypany posiekanym świeżym majerankiem.

Porady

*u mnie tradycyjny krupnik jest bez grzybów, pomysł na ich dodanie pochodzi stąd:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/309597/krupnik-z-grzybami-.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadkaszasuszone grzybypęczakkuchnia polskagrzyby suszonetradycyjna kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

KRUPNIK Z LEŚNYMI GRZYBAMI

Dodane przez: empireearth

KRUPNIK Z LEŚNYMI GRZYBAMI

Dzięki tej wersji zupy przekonałam...

Krupnik z grzybami.

Dodane przez: ben-ka

Krupnik z grzybami.

Niby zwykła zupa z kaszą ale o...

Krupnik z grzybami shitake

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Krupnik z grzybami shitake

Tradycyjny polski krupnik z nieco...

krupnik z grzybami

Dodane przez: monika1202

Krupnik z grzybami

Uwielbiam grzyby, a że mamy jesień...

Krupnik jaglany z grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Krupnik jaglany z grzybami

Zupa przygotowana w ten sposób...

Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach

Dodane przez: edytaha

Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach

Gęsty i sycący, z powodzeniem zastąpi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE