Placki ziemniaczane z pęczakiem i grzybami

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niektórzy dbają o to, by mi się za bardzo w domu nie nudziło i przynoszą lub wysyłają różne "wynalazki" do przetestowania. W zasadzie co mi tam szkodzi spróbować. Jeśli na blogu nie ma, to znaczy, że był niewypał. Zdarzało się niejednokrotnie. Ale im więcej wtop, tym więcej człowiek się uczy. Te gorąco polecam. I nie jojczeć mi, że zwykłe z pyr są najlepsze, bo przecież o tym doskonale wiem. To oczywista oczywistość! Jednak czasami należy swoją kuchnię odświeżyć, bo piszę to ja Arek Gie! AmenT

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
    1 garść suszonych grzybów
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    800 g ziemniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z pęczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z pęczakiem i grzybami 1. Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.


    Grzyby namaczamy i gotujemy przez 40 minut. Odcedzamy i drobno kroimy. Dodajemy do kaszy. Wrzucamy natkę.


    Ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy z wody, dodajemy do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę, czosnkiem.


    Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


    Placki smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Kasza pęczak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować