Kurczak z patelni w świderkach i zielonych warzywach

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe. Bardzo smaczne. Szybkie do zrobienia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości
    2 łyżki przyprawy staropolskiej ( majeranek, oregano, tymianek, imbir, kminek )
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    por ok 400 g
    2 ząbki czosnku
    cukinia ok 500 g
    kapusta pekińska ok 500 g
    pęczek natki pietruszki
    2-3 łyżki sosu sojowego
    pieprz młotkowany z kolendrą
    makaron świderki ok 200 g
    sól do smaku
    mały pęczek koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kurczak z warzywami Potrawka

Kurczak z patelni w świderkach i zielonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone, umyte, osuszone mięso pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawą staropolską i pozostawić w lodówce na ok. 2 godz.
    Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy i usmażyć mięso.
    Dodawać kolejno warzywa. Pokrojonego w półplasterki pora, w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię, poszatkowaną grubiej kapustę pekińską, posiekany drobno pęczek natki pietruszki. Dodać sos sojowy. Mieszać i smażyć kilka minut.
    Dodać pieprz młotkowany z kolendrą.
    Dodać makaron. Zalać wrzątkiem ok. 1,5-2 szklanki.
    Oprószyć solą do smaku.
    Przykryć i gotować ok 8-10 min.
    Zdjąć pokrywę i jeśli jest za dużo sosu to odparować.
    Potrawę na koniec posypać posiekanym koperkiem
    Pomieszać i zajadać.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować