Danie jednogarnkowe. Bardzo smaczne. Szybkie do zrobienia.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g udek z kurczaka bez skóry i kości
2 łyżki przyprawy staropolskiej ( majeranek, oregano, tymianek, imbir, kminek )
2-3 łyżki oleju rzepakowego
por ok 400 g
2 ząbki czosnku
cukinia ok 500 g
kapusta pekińska ok 500 g
pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki sosu sojowego
pieprz młotkowany z kolendrą
makaron świderki ok 200 g
sól do smaku
mały pęczek koperku
Kurczak z patelni w świderkach i zielonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone, umyte, osuszone mięso pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawą staropolską i pozostawić w lodówce na ok. 2 godz.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy i usmażyć mięso.
Dodawać kolejno warzywa. Pokrojonego w półplasterki pora, w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię, poszatkowaną grubiej kapustę pekińską, posiekany drobno pęczek natki pietruszki. Dodać sos sojowy. Mieszać i smażyć kilka minut.
Dodać pieprz młotkowany z kolendrą.
Dodać makaron. Zalać wrzątkiem ok. 1,5-2 szklanki.
Oprószyć solą do smaku.
Przykryć i gotować ok 8-10 min.
Zdjąć pokrywę i jeśli jest za dużo sosu to odparować.
Potrawę na koniec posypać posiekanym koperkiem
Pomieszać i zajadać.
Smacznego
Komentarze