- jeden kurczak około 1,5kg lub ulubione części ok 1kg (nóżki, udka, pierś)
- 4 duże marchewki
- jeden por
- jeden mały seler
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Kurczak duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju. Dodać seler, marchew oraz pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Krótko podsmażyć . Posiekać pora w półplasterki i dodać do pozostałych warzyw. Doprawić pieprzem i solą, wrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kurczaka umyć i podzielić na części (korpus wykorzystać można na rosół), doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Włożyć do warzyw tak aby kurczak był nimi otoczony. Podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem ok. 1,5h od czasu do czasu mieszając.
Porady
Zamiast kurczaka możemy użyć żeberek wieprzowych podzielonych na części, są przepyszne!
Komentarze