Kurczak duszony w warzywach

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i niezwykle prosty sposób na kurczaka.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jeden kurczak około 1,5kg lub ulubione części ok 1kg (nóżki, udka, pierś)
    - 4 duże marchewki
    - jeden por
    - jeden mały seler
    - 2 pietruszki
    - 2 cebule
    - 2 łyżki oleju
    - 2 liście laurowe
    - 2 ziela angielskie
    - łyżeczka majeranku
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kurczak duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju. Dodać seler, marchew oraz pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Krótko podsmażyć . Posiekać pora w półplasterki i dodać do pozostałych warzyw. Doprawić pieprzem i solą, wrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kurczaka umyć i podzielić na części (korpus wykorzystać można na rosół), doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Włożyć do warzyw tak aby kurczak był nimi otoczony. Podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem ok. 1,5h od czasu do czasu mieszając.

Porady

Zamiast kurczaka możemy użyć żeberek wieprzowych podzielonych na części, są przepyszne!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować