Kurczak z nadzieniem pieczarkowym

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, soczysty kurczak, który przypadnie do gustu każdemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kurczak
    1 duża cebula
    250g pieczarek
    odrobina świeżego startego imbiru
    3 łyżki masła
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, skórę naciąć (jeżeli ktoś nie lubi najlepiej ściągnąć). Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • 2. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i dusić aż prawie cała woda wyparuje. Po tym czasie dodać starty imbir masło, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do kurczaka.
  • 3. Kurczaka nafaszerować pieczarkami, zszyć otwór lub spiąć wykałaczkami. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 180*C na 1 1/2h. Co jakiś czas polewać kurczaka wytopionym tłuszczykiem i wodą.

    Smacznego :)

Porady

do farszu można dodać żółty ser. Najlepiej smakuje podany z czerwonymi buraczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować