Kartacze z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/2 kg. ziemniaków ugotować - przecisnąć przez praskę.Pozostałe 1 i 1/2 kg zetrzeć na tarce z małymi otworami.Starte ziemniaki odcisnąć z płynu nad miseczką.Ziemniaki ugotowane i surowe odciśnięte połączyć razem,dodać mąkę ziemniaczaną i wytrąconą skrobię z miseczki,posolić,Wyrobić na jednolitą masę. Najlepiej dać pierw jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, a jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie dodajemy drugą.(zależy od ziemniaków).
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać pokroić w kosteczkę --usmażyć na masełku na patelni.Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
WYKONANIE KARTACZY:
Wyrobiony farsz nabierać,uformować kulkę, spłaszczyć na dłoni i nakładać łyżką farsz pieczarkowy.Sklejać, nadając podłużny kształt.Wrzucać na gotującą się wodę i gotować na małym ogniu ok.35 minut.
Porady
Kartacze można podawać polane skwarkami lub pozostałym farszem-jeśli zostanie :)
Komentarze