KARTACZE Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM

4.49 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo fajne danie na każdą okazję --smakują doskonale :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    2 kg obranych ziemniaków
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    ok.75 dag pieczarek
    2 cebule
    pietruszka (natka)
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KARTACZE 1. 1/2 kg. ziemniaków ugotować - przecisnąć przez praskę.Pozostałe 1 i 1/2 kg zetrzeć na tarce z małymi otworami.Starte ziemniaki odcisnąć z płynu nad miseczką.Ziemniaki ugotowane i surowe odciśnięte połączyć razem,dodać mąkę ziemniaczaną i wytrąconą skrobię z miseczki,posolić,Wyrobić na jednolitą masę. Najlepiej dać pierw jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, a jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie dodajemy drugą.(zależy od ziemniaków).
    PRZYGOTOWANIE FARSZU:
    Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać pokroić w kosteczkę --usmażyć na masełku na patelni.Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
    WYKONANIE KARTACZY:
    Wyrobiony farsz nabierać,uformować kulkę, spłaszczyć na dłoni i nakładać łyżką farsz pieczarkowy.Sklejać, nadając podłużny kształt.Wrzucać na gotującą się wodę i gotować na małym ogniu ok.35 minut.

Porady

Kartacze można podawać polane skwarkami lub pozostałym farszem-jeśli zostanie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować