Udka z pieczarkowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gdy znudzą się zwykłe pieczone udka, można je nadziać wspaniałym farszem z pieczarek i orzechów laskowych, zyskają na smaku,będą prawdziwą ucztą na obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 małych udek z kurczaka
    6 dużych pieczarek
    3 łyżki mielonych orzechów laskowych
    1 jajko
    2 cebule
    1 łyżka masła
    sól morska do smaku
    pieprz bałkański do smaku
    zioła dalmatyńskie
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka z pieczarkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadzienie: Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, obraną jedną cebulę siekamy nożem w kosteczkę.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i cebulę dusimy do miękkości dodając w trakcie mielone orzechy.Gdy prawie cały płyn odparuje wbijamy jajko i szybko całość mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zostawiamy do ostygnięcia.
  • nadziewamy 2. Z udek ostrym nożem delikatnie oddzielamy skórkę od mięsa i wpychamy w środek farsz pieczarkowy.Oprószamy równomiernie z każdej strony udka podanymi przyprawami pieprzem i solą układamy w naczyniu żaroodpornym, drugą obrana cebulę kroimy w cząstki, układamy na mięsie i pieczemy w piekarniku w temp 180*c około 1,2 godz aż mięso będzie miękkie. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Orzechy Pieczarki Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować