Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (lub 3-4 udka)
1 marchew
1 cebula
1-2 liście laurowe
5-6 ziarenek pieprzu
1-3 plastry cytryny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki ostrej musztardy
150ml bulionu
180g śmietany 18%
1 łyżka mąki
Olej
Sól, pieprz
Przyprawa do kurczaka
Kurczak z marchewką w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki (udka myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości, będą się dłużej dusić, w razie potrzeby podlewamy je większą ilością bulionu lub wody), oprószamy przyprawą do kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubo.
Kurczaka rumienimy na oleju. Dodajemy warzywa, plastry cytryny, liście laurowe, ziarenka pieprzu i zalewamy bulionem. Dusimy chwilę pod przykryciem tak, aby marchew zmiękła. Mąkę rozprowadzamy w szklance zimnej wody, dodajemy do niej musztardę i śmietanę. Mieszamy do połączenia. Sos dodajemy do kurczaka i doprowadzamy do wrzenia. Całość dusimy 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze