Kurczak z marchewką w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (lub 3-4 udka)
    1 marchew
    1 cebula
    1-2 liście laurowe
    5-6 ziarenek pieprzu
    1-3 plastry cytryny
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżeczki ostrej musztardy
    150ml bulionu
    180g śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    Olej
    Sól, pieprz
    Przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak z marchewką w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki (udka myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości, będą się dłużej dusić, w razie potrzeby podlewamy je większą ilością bulionu lub wody), oprószamy przyprawą do kurczaka.
    Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubo.
    Kurczaka rumienimy na oleju. Dodajemy warzywa, plastry cytryny, liście laurowe, ziarenka pieprzu i zalewamy bulionem. Dusimy chwilę pod przykryciem tak, aby marchew zmiękła. Mąkę rozprowadzamy w szklance zimnej wody, dodajemy do niej musztardę i śmietanę. Mieszamy do połączenia. Sos dodajemy do kurczaka i doprowadzamy do wrzenia. Całość dusimy 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Marchewka Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować