Kurczak w sosie z kiszonych cytryn

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszne, orientalne danie!

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 15 udek z kurczaka ze skórą, bez kości
    vegeta, pieprz, wędzona papryka
    olej do smażenia

    Sos:

    1,5 l bulionu drobiowego
    1 kiszona cytryna
    1 cebula
    2 gałązki rozmarynu
    1 łyżka mąki
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    1 łyżka tahini
    50 g masła
    100 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczak w sosie z kiszonych cytryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka doprawiamy vegetą, pieprzem oraz wędzoną papryką i obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Odkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.

    Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn oraz pokrojoną, kiszoną cytrynę. Dodajemy masło. Całość smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy mąkę i chwilę mieszamy. Zalewamy bulionem, dodajemy miód, tahini oraz śmietankę. Miksujemy na gładki sos.

    Kurczaka podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla tuż przed podaniem.

    Serwujemy z kaszą kuskus/jaglaną albo z ryżem, posypujemy prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować