Kurczak duszony w sosie z papryką

4.48 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Tak przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części)
    1/2 łyżeczki papryki wędzonej
    papryka ostra w proszku (do smaku)
    sól (do smaku)
    Dodatkowo:
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)
    2 listki laurowe
    1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml)
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak duszony w sosie z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju.
    Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i na ten sam tłuszcz wrzucić paprykę pokrojoną w paski, cebulę w piórka oraz drobno posiekany czosnek.
    Warzywa podsmażyć do miękkości (papryka może być lekko twarda), dodać koncentrat, listki laurowe i na końcu bulion.
    Wszystko razem wymieszać oraz poddusić 2-3 minuty - w razie potrzeby doprawić.
    Powstały sos przelać do kurczaka.
    Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 60 minut w 180 stopniach.
    Przez ostatnie 20 minut kurczaka należy dopiekać już bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować