Smażony pstrąg w sosie z kiszonych cytryn

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Wyjątkowo pyszny pomysł na obiad!

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 kg filetów pstrąga
    sól, pieprz cytrynowy, szczypta imbiru
    1,5 szklanki mąki
    olej
    2 łyżki masła klarowanego

    Sos z kiszonych cytryn 🍋

    1 kiszona cytryna
    400 ml śmietanki 30%
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, cukier do smaku
    1 łyżka klarowanego masła
    1 łyżeczka koperku suszonego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Smażony pstrąg w sosie z kiszonych cytryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy brzydkie końcówki (🐱🐈). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i imbirem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła klarowanego (najpierw skórą w dół).

    Na klarowanym maśle dusimy posiekaną drobno cytrynę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i zalewamy śmietanką. Dusimy około dziesięciu minut.

    Podajemy z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować