Kurczak w sosie anyżowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Anyż gwiazdkowy przyciąga uwagę. Dodanie go do potrawy zmienia najprostsze danie na bardziej egzotyczne, orientalne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka kurczaka: 8 sztuk
    - anyż gwiazdkowy: 3 sztuki
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - imbir (mały kawałek): 1 sztuka
    - miód: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - cytryna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie anyżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: anyż gwiazdkowy rozdrabniamy na drobne kawałki, imbir, czerwoną paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, z cytryny wyciskamy sok, łączymy wszystkie składniki ze sobą.
  • 2. Oczyszczone udka kurczaka pozostawiamy w marynacie na min. 3 godziny. Od czasu do czasu obracamy udka, tak aby marynata całkowicie je pokryła.
  • 3. Udka kurczaka pokryte marynatą szczelnie przykrywamy folią aluminiową, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy przez 5-8 minut, aż do zarumienienia mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Przyprawy Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować