Kurczak w pomidorach i białym winie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Kolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak. Polecam podawanie takiego kurczaka z letnią sałatką

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4-6 udek z kurczaka
    2 puszki pomidorów
    100 ml. białego wina (półsłodkiego)
    3-4 łyżki octu balsamicznego
    3 ząbki czosnku
    suszony tymianek
    sól, pieprz
    chili (opcjonalnie)
    1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomidorach i białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
  • zdrowo_jedz 2. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości.
  • 3. Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie, wtedy danie będzie bardziej sycące (zieloną soczewicę lepiej namoczyć przed gotowaniem - szybciej się ugotuje).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować