Kurczak w białym winie

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Podawany z ryżem idealnie nadaje się na obiad, a z grzankami i lampką winą na lekką kolację we dwoje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dag piersi z kurczaka
    30 dag pieczarek
    duża cebula
    ząbek czosnku
    mała puszka koncentratu pomidorowego
    pół szklanki białego półwytrawnego lub półsłodkiego wina
    pół szklanki wody
    olej do smażenia
    mąka do obtoczenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki (nieco większe niż do gulaszu), przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinę do lodówki, by nabrało aromatu.
    Obieramy pieczarki, małe zostawiamy w całości, większe kroimy na cztery części i dusimy.
  • 2. Mięso po wyjęciu obtaczamy dokładnie w mące, smażymy chwilę na gorącym oleju, przekładamy do garnka.
    Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Podlewamy odrobiną wodą, dusimy do miękkości oraz dodajemy pieczarki.
  • 3. Mięso stawiamy na ogniu, dodajemy składniki z patelni oraz podlewamy wszystko winem i wodą.
    Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
    Podajemy z ryżem lub grzankami.

Porady

Ze smakiem potrawy idealnie komponuje się zielona sałata z sosem vinegret.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować