Raz na jakiś czas dobrze jest popróbować orientalnych smaków, a papier ryżowy jest świetnym dodatkiem do dań azjatyckich. Dzisiaj zawinęłam w niego kurczaka z aromatycznym tymiankiem...
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka: 1 sztuka
- okrągły duży papier ryżowy: 2 sztuki
- gałązka tymianku: 2 sztuki
- słodki sos chilli: 2 łyżki
- sól i pieprz: 1 szczypta
Kurczak w papierze ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu z letnią wodą zanurzamy papier i moczymy do momentu, aż przestanie być sztywny. Tniemy na pasy grubości ok 2 cm.
2.Mięso kroimy na kawałki wielkości ok 2×5 cm. Każdy kawałek lekko przyprawiamy, dodajemy kilka liści tymianku i dokładnie zawijamy w pasek z papieru ryżowego.
3.Zawinięte kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok 3 min z każdej strony – aż mięso się usmaży, a papier ładnie zarumieni.
4.Podajemy ze słodkim sosem chilli.
5.Więcej zdjęć i informacji znajdziecie na blogu SmacznyKąsek.com:
http://www.smacznykasek.com/?p=823
Komentarze