Kurczak w papierze ryżowym

4.5 (181 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Raz na jakiś czas dobrze jest popróbować orientalnych smaków, a papier ryżowy jest świetnym dodatkiem do dań azjatyckich. Dzisiaj zawinęłam w niego kurczaka z aromatycznym tymiankiem...

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - pojedyncza pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - okrągły duży papier ryżowy: 2 sztuki
    - gałązka tymianku: 2 sztuki
    - słodki sos chilli: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w papierze ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu z letnią wodą zanurzamy papier i moczymy do momentu, aż przestanie być sztywny. Tniemy na pasy grubości ok 2 cm.
  • 2. Mięso kroimy na kawałki wielkości ok 2×5 cm. Każdy kawałek lekko przyprawiamy, dodajemy kilka liści tymianku i dokładnie zawijamy w pasek z papieru ryżowego.
  • 3. Zawinięte kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok 3 min z każdej strony – aż mięso się usmaży, a papier ładnie zarumieni.
  • 4. Podajemy ze słodkim sosem chilli.
  • 5. Więcej zdjęć i informacji znajdziecie na blogu SmacznyKąsek.com:
    http://www.smacznykasek.com/?p=823
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papier ryżowy Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować